September 7, 2012

Tudy vs. FRC. Round 1



De o saptamana incoace, de cand a intrat in vigoare hotararea consiliului de administratie a FRC-ului si anume "HOTĂRÂREA NR. 17/29.08.2012", multi ciclisti si-au exprimat nemultumirea, pe cea mai folosita pagina de socializare. Pe mai multe site-uri care se ocupa in special cu ciclism, au aparut articole care au fost urmate de comment-uri din partea legitimatilor dar si din partea amatorilor, exprimandu-si nemultumirea. Amatorii nu sunt afectati de aceasta decizie doar daca se pregatesc pentru a obtine licenta la anul viitor pentru a concura la concursuri oficiale. Intre cei licentiati sunt unii care vor sa renunte la licenta eliberata de FRC, pentru a putea participa la concursurile private, deoarece federatie organizeaza  doar 3-4 concursuri anual. Intre timp a aparut si o scrisoare deschisa a celui mai valoros biciclist din tara, inaintata catre FRC. 

SCRISOARE DESCHISĂ

Către Federația Română de Ciclism
În atenția d-lui Secretar General Vasile Selejan,
 În ultimele 2 săptămâni, în calitatea pe care o aveți, ați făcut tot posibilul pentru a împiedica participarea mea la Campionatele Mondiale de Mountain Bike XCO care se desfășoară în perioada 6 – 9 septembrie în Austria abuzând de funcția pe care o dețineți, cea de Secretar General al Federației Române de Ciclism. Toate cheltuielile de deplasare urmau sa fie suportate de clubul Pro Cycling, după cum ați fost informat.
 Acțiunile dumneavoastră nu au avut niciun moment o justificare obiectivă, bazată pe performanțe sportive, ele având de fapt o motivație personală pe care nici până în acest moment nu am reușit să o înțeleg. În mod evident, din postura în care sunteți, cea de Secretar General, ați reușit să “învingeți” și să nu trimiteți cei mai buni sportivi români la Campionatele Mondiale. Victoria dumneavoastră este totală.
Totuși lucrurile nu se pot opri aici din punctul meu de vedere. Este normal ca opinia publică să cunoască această poveste, abuzurile pe care le-ați făcut și maniera în care înțelegeți să conduceți destinele ciclismului. De asemenea consider că este normal să explicați motivele pentru care ați procedat în acest mod având în vedere că reprezentați o organizație finanțată din bani publici și căreia clubul din care fac parte îi achită taxe anuale tocmai pentru a-i promova interesele sportive. Vă solicit cele de mai jos atât în numele meu cât și în numele clubului din care fac parte. 
-          În primul rând vă solicit să faceți de urgență publice criteriile de selecție pentru participarea la Campionatele Mondiale, în afara de cele 2 pe care mi le-ați comunicat până în prezent, respectiv faptul că un alt club a trimis înaintea mea solicitarea de a participa la Campionatele Mondiale și faptul că aveți o relație mai bună cu acel club decât cu clubul nostru. Nu pot crede că acestea sunt criteriile de selecție pe care se bazează o federație națională atunci când face selecția pentru Campionatele Mondiale.
 -          Unul din motivele pentru care ați refuzat participarea mea la Campionatele Mondiale  a fost acela că nu a fost trimisă de către club cu cel putin 7 zile înainte o cerere de licență pentru un Team Manager care să mă însoțească la această competiție. Vă solicit să explicați în virtutea cărui regulament eram obligat să fac acest lucru. În plus vă solicit să faceți publice documentele care au fost depuse de cluburile sportivilor înscriși în acest moment la Campionatele Mondiale (cu data și numărul de înregistrare lizibile) precum și numele Team Managerului care îi însoțește în acest moment pe sportivii înscriși la Campionatele Mondiale și să confirmați că acesta are o licența de Team Manager eliberată de FRC.
 -          În unul dintre răspunsurile pe care ni le-ați trimis ați menționat că veți trimite un control clubului nostru, amenințare care de altfel nu are legatură cu participarea la Campionatul Mondial. Totuși, întrucât nu am auzit să fi existat astfel de controale până în prezent, vă cer să ne comunicați ce alte cluburi au mai fost controlate, care au fost rezultatele și care este programul de control pentru viitor.
 -          Ați informat deja mai mulți sportivi cu privire la faptul că urmează să mă suspendați și să excludeți clubul Pro Cycling din Federatia Română de Ciclism. Vă cer să-mi comunicați în virtutea căror fapte și motive ați făcut aceste afirmații.

Mă adresez pe această cale atât Federației Române de Ciclism cât și cluburilor pe care le reprezintă și solicit sprijin în demersurile actuale și ulterioare pe care le voi face în nume personal și în numele clubului Pro Cycling.
Conducerea Federației Române de Ciclism trebuie să servească interesele sportivilor și ale cluburilor, nu să lupte împotriva lor așa cum o face în acest moment.
Aștept cu nerăbdare răspunsurile dumneavoastră oficiale la întrebările de mai sus.


Tudor Oprea
-          campion național al României în disciplina Mountain Bike XCO în 2012, 2011, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000.
-          campion balcanic în disciplina Mountain Bike XCO în 2007, 2006, 2005, 2002.
-          singurul reprezentant al României la Jocurile Olimpice în disciplina Mountain Bike (Atena 2004)
 Eu ce sa mai zic? Ma duc sa-mi fac antrenamentul ca se apropie cel mai important maraton din tara, anul asta nefiind inclus in calendarul UCI. Oare de ce?

No comments:

Post a Comment