July 26, 2012

Nationalele de XCO Paltinis 2012


Am pornit catre campionatele nationale cu o oarecare retinere, inca fiind un boboc in XCO si neparticipand niciodata pana acuma la un asemenea eveniment. M-am pregatit de anul trecut sa particip la CN, si era un eveniment foarte important in calendarul meu competitional. Asa cum si Eli de la Maros Sport mi-a zis, va fi cel mai greu traseu de XCO din tara. Pana la momentul acela eu am vazut doar poze si fete incordate, speriate si nu prea stiam cu ce se mananca un campionat national.
Ajuns la fata locului, sambata, m-am cazat dupa care am reusit impreuna cu Norbi si cu cei din Arad sa facem o tura de recunoastere. Am facut intreg traseul, nu numai cel desenat pentru amatori, ma rog pe jos ici-colo.  
DECI, ce am vazut m-a lasat cu gura cascata, nu mi-as fi inchipuit un traseu ca asta nici in visele mele cele mai bicicliste.  Coborari tehnice afanate, cu mult nisip, curbe in jos fara contrapante, drop mare cca. 1m (doar 1 singura victima - Juganaru) urcari abrupte in S-uri (mi-au placut cel mai mult), dupa care iara doua sectiuni de coborare tot asa tehnice si afanate, si inainte de start cea mai animata sectiune, urcari pe radacini, si coborari pe radacini cu curbe stranse mai nisipoase ca sa fie si mai excitant. 
Nu ma asteptam la nu stiu ce organizare, inscrierea si ea fara taxa, dar in afara de traseu totul era un pic mai de lumea treia - vorba unui prieten. Ma mir ca inca sunt sportivi care se pregatesc pentru a fii campioni la aceasta proba. Cum am inteles, concursul nu a fost inclus in calendarul UCI, asa ca nu stiu cat a contat tot efortul lui Tudy & Co. Toata stima pentru traseu, federatiei nu-i transmit nimici ca n-are rost si efect.
Nu m-am dus sa castig, doar  de dragul experientei de a participa la "Nationale", si credeti-ma am adunat cat pentru 1 an intreg.
Am ramas placut surprins ca noi - amatorii ne-am aliniat in numar mai mare, aproape 30 de concurenti, fapt ce n-ar trebui neglijat deloc, doar noi suntem cei care sustinem industria ciclismului. Inca odata un mare multumesc la federatiei.

S-a vazut si pe arbitrii ca suntem tratati ca niste cersetori care dorim o inscriere la CN de XCO. Nu stiu unde e problema dar eu m-am dus sa concurez, cu sau fara cronometrare cu chip. Aaa, nici nu aveam cronometrare cu chip, exact ca 10 ani in urma sau mai mult. No, dar ce sa faci? Asa, ne-am aliniat la start toti amatori, vine dl arbitru, ne explica ce si cum cu traseu, si asa brusc fara nici o atentionare da startul - 3,2,1, start - fara pauza intre discurs si numarea inversa. Eu stateam cu 2 picioare la pamant, imi venea sa injur ca ultimul drac, dar concursul era mai important. 

Si asa am reusit sa ma apropii de grupul fruntas si la prima urcare am reusit sa avansez pana pe locul 4 asa cyclocross style, alergand pe langa bicicleta. Hop una-doua m-am pus pe bike si urcam cea mai faina portiune de pe traseu. Mi-am mentinut locul, pana sfarsitul primei coborari. Aici roata din fata mi-a alunecat si am pierdut vreo 8-9 locuri, ca lumea era in viteza. 
Chiar mi-am promis sa nu gafez in primul tur si nu mi-a iesit deloc. Balbaiam foarte mult pe coborari, si asta si-a facut efectul, la intoarcerea spre start intro coborare am cazut peste ghidon, si de aici partea asta am facut pe jos de fiecare data, de frica sa nu patesc nimic si sa am si bita intacta. Am avut un tur 2 foarte dezastruos, numai nu vroia sa porneasca motorul. Am fost depasit de un concurent de la DHS Tibiscus, iar Zsolti din Arad era in fata cu vreo 3 minute. In turul 3 mi-am schimbat flaconul, multumita Ioanei care ma astepta la TechZone, dupa care am ratat o urcare. Era un nene acolo gen arbitru de traseu, dar nu mi-a zis nimic. Din fericire n-am mers mai departe si am revenit rapid. Am vazut un concurent de la Garage Racing ca se apropie de mine la coborari dar la urcari ramane foarte in urma. Am decis sa nu fortez doar n-o sa ma prinda in jos. 





















Tot in acest tur dupa urcare am simtit ca pot sa fortez asa ca am accelerat, m-am simti mai bine pe coborari, dar si asa de cateva ori mi-a alunecat roata din fata, probabil o sa-mi schimb curand franele. Am inceput tura a patra foarte relaxat deja stiind ce si cum o sa fac in tura a patra. Urcarile le-am absolvit destul de ok, coborarile nu-mi creau stare de nervozitate,  si probabil ca starea asta de relaxare a dus la faptul ca baimareanul m-a ajuns la ultima cobarare care ducea spre zona de start. Aici degeaba am sarit rapid pe bike, lantul era incurcat in alta viteza si n-am mai putut prinde baimareanul. Asa ca am ajuns pe un loc cam dezamagitor de 15 din 25 de concurenti  cu un timp de 1:07:23, cu 13 minute de intarziere de la primul ajuns, Sibianul Sarosi Francisc, un veteran al mountainbike-ului. Sunt putin dezamagit, dar pentru prima participare e ok zic eu ca am terminat cu bine, si fara zi de antrenament pe traseu.
Per total a fost un weekend reusit, si sper ca se va mai tine concurs de XCO la Paltinis, nu neaparat nationalele.
Multumesc pentru sustinere morale coechipierului Norbi si celor care au strigat de pe margine, Ioana care mi-a fost staff-ul tehnic:D, partenerilor Dotface, Createch, X-factor, Nutrend FreestyleSport, Eli pentru invitatie si Mr. A care ma ajuta sa ajung la concursurile importante din Ardeal. Felicitari si merite campionilor si toti celor care au ajuns pe podium si celor care au reusit sa termine cursa intregi.
Daca vrei sa stii ce au facut licentiatii pot sa citesti pe eliseimiron.com si pe garageracing.ro, eu am ramas fara cuvinte.
Pe curand:D
Poze: Tiberiu Tioc, Ioana si Norbi

No comments:

Post a Comment