August 21, 2012

Geiger MTB Challenge 2012



Geiger...
Iata, ca anul asta am ajuns si la Maratonul din Sibiu. Dupa 3 ani de participari la diverse maratoane era si cazul. M-am simtit pregatit, ca doar stiam de la lumea buna ca asta o sa fie cel mai dur maraton din tara, ca doar se numeste Challenge, nu? De o jumatate de an lucrez cu antrenor, si am un plan bine gandit. Incep cu distante mici si medii, iar cand implinesc varsta magica(tripleX) am sa concurez la distante lungi mai mult.....daca dau randament. Asa ca m-am inscris la distanta scurta. 
Inainte de concurs am avut si cateva antrenamente de pregatire asa tehnice cat si de anduranta. 
M-am inregistrat online, ca sa aflu pana la urma ca asta nu-mi da nici un avantaj daca n-am reusit sa virez banii. Deci trebuia sa ma inregistrezi la fata locului inainte de concurs. Sper sa pot rezolva de acum incolo in timp inregistrarile la concursuri.  Vreau numarul si chip-ul. (s-au scumpit anul asta inscrierile, 20 de E daca platesti in fata locului).
 Ma aflu in situatia norocoasa sa am o gasca bine organizata si avem totul rezolvat la toate concursurile unde participam. La Sibiu, cazare am avut, mancare ne-am rezolvat, si am reusit sa ne inscriem, eu am primit un numar de la distanta lunga cele de pe traseul scurt fiind date toate :D.
 Din fericire am avut o saptamana foarte echilibrata deci puteam sa ma concentrezi atat pe antrenamente si cat si  pe concurs. 
Am reusit sa fac si incalzirea pe trainer, cca 40 de minute. Cu 10 minute inainte de start am ajuns in zona de start, lumea deja se inghesuia pentru a porni la startul fals. Noroc cu numarul meu, m-am putut pune in fata zicand ca particip la traseul lung:D. Sa-mi fie rusine, dar imi era frica de cei care cred ca concursul se decide pe asfalt dupa masina de politie. Cristi Jidovu a si patit, din fericire nimic grav. Incercam sa rulez cu primii, dar mai tot timpul aparea unul sau altul din spate care nu-si stia locul. Asa ca cu un sprint pe marginea drumului, pe pista de biciclete, fara sa pun cineva in pericol, m-am pus in fata comod, fara incidente. Chiar si asa la intrarea in padure a fost putin dificil, dar si de aici am scapat cu bine. Parerea mea e ca a fost mult prea mult 7 km pe asfalt. Pe distanta scurta cred ca suntem multi cu aceasi valoare deci concursul era mai intens intre noi,  depasiri multe. Noroc cu prima urcare unde lumea s-a risipit putin. Iar dupa acest mic deal a venit o coborare in viteza. Au aparut primele pene, cazaturi si alte incidente. Eu din fericire am scapat ca prin minune dintr-un incident in care era implicat un amic de al meu. El a ajuns in tufis dupa care a terminat concursul si pana la urma in spital. Un junior de la DHS a ajuns cu clavicula la urgente. Da.... a fost un concurs dur. 
Ajuns la urcarea ce mai importanta din concurs si atunci mi-am dat seama cat de importanta este incalzirea inainte de start. Cadenta si pulsul erau foarte bune, rulam impreuna cu un junior de la FELT Sidi...cred, dar cred ca vointa mea da a-l depasi m-a costat enorm asa ca in ultimul kilometru l-am pierdut...din campul vizual. In timp ce urcam pe trail-ul stancos mi-am dat seama ca un 29-er mi-ar fi fost de mare folos. Puteam sa trec mult mai usor peste denivelarile stancoase, iar curbe stranse nu prea au fost. Asa ca la anul ma gandesc serios sa schimb pe DOUZECISINOUA - (ASTEPT OFERTE, SUGESTII!!!). Iesit din padurea de  brazi m-am dus inainte in directia gresita, dar fiind precaut dupa 10 metrii m-am si intors. Din pacate am pierdut un avantaj considerabil fata de urmaritorii mei. De aici simteam ca mi se termina din energie asa ca am inghitit un CarboSnack de la Nutrend. Celalt l-am bagat in bidon inainte de pornire, asa ca am avut constant resurse de nutritie. Cred ca inainte de varful Magura am zarit ceva voluntari cu apa de izvor la ei. M-am oprit si am umplut flaconul, asa s-a nimerit sa nu ma opresc la nici un Checkpoint....lucky me. Dupa Magura venea o coborare periculoasa pentru mine, am avut pe cineva in fata si praful de la franare a diminuat vizibilitatea. Aici cred ca mi s-a dus concursul ca atata coborare nu prea pot absolvi, si iara revin, 29-er oameni buni. Aici am fost iara depasit de cativa, eu mergand pe SAFE-mode. Trecand pe langa al doilea Checkpoint care a fost in panta, cam neinspirat zic eu, pe varf am consumat un Turbosnack tot de la Nutrend ca deja simteam si oboseala psihica. Asa ca mi-am revenit putin si am tinut cadenta constant si am rulat destul de bine pe ultima urcare. Din (ne)fericire pentru mine m-au prins ceva rideri care stiau drumul, si care m-au depasit, eu stand si cautand marcajul corect. De aici mi s-a taiat elanul ca din padurea asta inainte de Rasinari si pana la finish a fost putin cam "Puzzle"-ish. Prea multe sectiuni cu prea multe intreruperi, ba asfalt ba padure. Pana la urma am reusit sa termin concursul fara incidente si fara probleme. 
Tehnic bicicleta era pregatita, doar odata mi-a sarit lantul dar asta spre sfarsit cand deja nu eram atent la detalii. Ochelarii cu lentile inchise au fost o alegere proasta. In rest se putea si mai bine. Am avut ca si obiectiv clasament top 10 in categorie, si timp sub 3 ore. Am ratat cu 2 pozitii si cu 2 minute. Dar asta e, si asa eram mai norocos decat altii.
Nu sunt forumist dar n-am rezistat sa nu citesc pe forumul principal din tara cata nesimtire si prostie exista la noi. Pur si simplu nu exista un comportament sportiv de fair-play, in unele cazuri la organizatori si in mai multe cazuri la participanti. Sportivul amator e aproape inexistent la noi, asta ca nimeni nu da un bani pe ei, iar - citez de pe forum - "bisonii" fac ce vor cu participantii si organizatorii. Organizarea parca a fost doar in zona de start in rest nimic, poate n-am observat eu. Traseul...am o presimtire ca e marca Tudy Oprea, gen XC olimpic cea ce imi place dar, prea complex si din multe piese. Mi-as dori sa se organizeze la Sibiu si un concurs de XCO nu numai CN. In rest lume buna, Garage Racing, DHS Tibiscus cu aradenii si timisorenii lor, Marton Blazso din Ungaria (my coach), amici din secuime si multi altii de pe scena MTB din tara, anul asta fara baietii de la Maros Sport.
Traseul scurt a fost castigat de Cristian Losonczy de la echipa locala Geiger Procycling, cu un timp formidabil de 2:24, iar traseul lung de catre Marton Blazso urmat de Arpad Kelemen in forma de zile mari urmat de Tudy Oprea, eroul local.
Cam atat din Sibiu, am bifat Geiger pentru 2012, toata gasca a terminat concursul cu bine.
Din partea mea multumiri lui H. si A. pentru logistica, FreestyleSport, Nutrend pentru suplimente nutritive, X-factor.ro, Createch si nu in ultimul rand lui Mircea pentru ajutorul prompt si rapid.
Un sfat pentru "bisoni": Daca vrei sa fi admirat la office ca ai terminat maratonul Geiger, better stay away.
 Photo Credits:   Florian Raducanu ,




No comments:

Post a Comment