October 24, 2012

Cupa Vladeasa 2012


Cu etapa a V-a din seria CJP vroiam sa inchid sezonul de concursuri dar se pare ca mai aveam inca una in buzunar - Cupa Vladeasa, aflata la prima editie. 
Tot timpul sunt sceptic in ceea ce priveste concursurile la prima editie, deoarece in anii trecuti, din pacate, am  avut experiente neplacute. Nu si anul asta. 
Dupa Moneasa si Siria, era randul Draganului sa ne ofere un peisaj si un concurs pe cinste. 
Am ezitat foarte mult pana cand sa ma decid ca sa ma inscriu. Am discutat cu mai multi prieteni despre zona, despre asociatia de organizre etc. Am si trimis un mail legat de traseu. 
......START
Foarte multa lume parea interesata de acest eveniment, prieteni, amici de breasla, forumistii chiar. Chiar de le ei am facut rost de o harta corectata in ceea ce priveste traseul concursului, din pacate cea postata de organizatori a fost cam nepunctuala. Am cerut foarte multe opinii si pana la urma  m-a convins si vremea buna ca locul meu este la acest concurs. Ce m-a surprins enorm de mult a fost si interesul antrenorului meu din Szeged, M. Blazso. Probabil l-au atras premiile.... probabil

Toata saptamana am studiat harta, lista inscrisilor chiar si premiile ca sa vad daca sunt  capabil de un rezultat bun. Initial vroiam pe traseul scurt dar mi-am zis, e timpul sa mai fac o tura lunga anul asta.  Ma asteptam la o clasare top 5 in categoria mea, sincer ma gandeam ca pot sa ma bat chiar si pentru un loc pe podium, asta fiind locul 3 ca doar era si Arpad Kelemen cel mai bun amator pe MTB si R.J. Dobai actual campion national la XCM si campion la XCO la categoria U23. Doi rideri care o sa aiba un cuvant de spus anul viitor in concursurile de specialitate.
Noi am pornit in dimineata concursului din Oradea, si am ajuns chiar cu o ora si jumatate inainte de start in Poieni la gradinita satului. Ne-am inscris rapid, am revazut multi rideri cu care ma intalnesc la diferite concursuri, e deja ca o reuniune de familie, ce sa mai zic.....super. Frigul de dimineata ma cam deruta putin ca afara erau vreo 2-3 grade dar cum iesea soarele se incalzea vremea. Cu greu m-am decis la imbracaminte dar pana la urma tot am lasat un strat in plus. Mai bine asa decat cu un strat in minus. 

Incalzire serioasa n-am reusit sa fac. M-am aliniat la start, si dupa cateva minute de stat am pornit din a 2-a linie impreuna cu favoritii concursului. Blazso, Kelemen, Dobai au luat-o inainte au urmat si altii de care stiam ca vor veni, precum alti vecini de peste granita, si cum s-a dovedit sunt o concurenta redutabila. Sper ca la anul totusi sa facem fata ca doar Muntii Ardealului sunt la noi in curte:D. 
PIT STOP
Am mai recunoscut un concurent de la DHS, pe Eli de la MarosSport, iar pe restul n-am mai reusit sa identific ca dupa 1 km sau 2 s-au indepartat de mine. Am ramas singur, dar nu pentru mult ca incet incet m-a ajuns mureseanul Laszlo Apa. Aici mentionez ca m-am intrecut cu el de cateva ori dar pana la urma tot a terminat in fata mea. Am vrut sa fortez ca m-am simtit bine, dar tot ma gandeam ca traseul e lung si o sa mai am nevoie si de rezerve. Asa am ales un ritm care imi convenea si rulam o vreme singur. Alti doi rideri cu 29-ere m-au depasit intre timp, fapt ce ma cam pune la ganduri pentru bita de anul viitor. Totusi cred ca rulam intr-un alt ritm decat al meu. La un moment dat am ajuns la granita dintre judetul Cluj si Bihor si am continuat imediat in padure. Aici cred ca trebuia sa ma opresc dar n-am observat punctul de alimentare si am continuat cu rezervele pe care le aveam. 

Ajuns la o stana, m-am cam dezorientat putin si am apelat la ajutorul GPS-ului care m-a directionat spre poteca de single-track unde am gasit si marcajele. Am si strigat la cineva care venea dupa mine ca am gasit calea dupa ce am dat 100 de metrii de "funride". Brusc au aparut in fata mea cativa organizatori care m-au directiona spre stanga. Eu m-am oprit si cautam drumul la care ei imi ziceau ca in momentul acela si acolo trebuie sa fac stanga adica jos in vale, gen semi-prapastie:D. Bine, ziceam eu, fundul in spate, usor cu franele....partieeee! Dupa ce am ajuns jos am trecut peste un parau, ca sa-mi umezesc putin picioarele si lantul. Placut, ce sa zic. Urma o coborare usoara in viteza, dupa care urcam putin si iara coborare. Aici am avut ceva probleme cu lantul, care s-a incalcit si trebuia sa ma opresc ca nicicum nu reuseam sa-l pun inapoi din mers. Intre timp m-a ajuns Kiks, si un maratonist din Huedin(cred). Mi-am cam pierdut putin cheful dar speram totusi ca o sa-mi revin. Am schimbat tactica si am dat totul de aici incolo ca sa-mi mentin pozitia, ca stiam ca aveam rideri seriosi dupa mine. Motorasul mergea bine, dar si asa am fost ajuns de Totyi de la Garage Racing. Ajunsi impreuna la punctul de alimentare inainte de pushbike(acolo si atunci inca nu stiam) am mancat banane, mere, batoane cam tot ce se putea lua de pe masa, plus isotonic. Mi-am revenit. Am urcat in grupul asta de trei, din care riderul pletos a luat-o in fata, eu ramaneam cu Totyi "la discutii". La nici un concurs n-am avut parte de discutii cu cineva, aici am stat mult si bine cu baimareanul. Tot cautam pe GPS cat mai avem din urcare, ca era foarte abrupt si bolovanos. Ajuns pe un camp, am constatat ca o portiune putem pedala deci am mers pe bicicleta dupa care iarasi pushbike. Aici Totyi s-a distantat, probabil s-a saturat de mine. Am continuat sa imping bike-ul. Dupa camp am ajuns pe un drum bolovanos care era cam neciclabil, parerea mea. Deci iara pushbike. 

Eram deja terminat, atat de mult pushbike? Aici mi s-a rupt filmul si cativa concurenti incepeau sa ma depseasca, unul dintre ei a fost mureseanul Robike, probabil experienta si-a spus cuvantul. Urca pedaland langa mine....cu 29erul. Pierdeam deja toata motivatia mea, dar nu vroiam sa abandonez idea de a face o cursa buna mai ales ca imi doream sa-mi impresionez si antrenorul, ca doar lucram de un an impreuna. Cu ideea asta in cap mi-am continuat drumul, si gata a fost pushbike-ul (vreo 7-8 km), am ajuns la vale, si ce vale? Partie de schi. Serios? asa sec? Da! Mi-a placut enorm de mult dar nu pot sa zic ca n-am suferit. 

Aici urma sa ajungem la cabana Vladeasa unde era si un punct de alimentare unde m-am aprovizionat pentru ultimul atac. Cand am vazut ca m-au depasit inca vreo 2-3, iara mi s-a dus tot cheful, dar tot vroiam sa trag de mine. Dupa cabana nu-mi amintesc de nici o portiune sau nici o miscare de a mea ca  deja ajunsesem la epuizare psihica. Am tras de mine cat am putut, am avut si carcel in pulpa si am cam obosit. Cat am retinut din traseu, mergeam ba in sus, ba in plat ba in sus abrubt, combinatii interesante. Ce sa mai zic cam neinspirat, dupa parerea mea. 
La final am ajuns cu 4:52 in finish, pe locul 6(28total) in cateforia mea si locul 20(69total) la general. 
Ma bucur enorm de mult ca am luat parte la acest concurs, multa lume buna, organizarea foarte buna pentru o prima editie, vreme superba si speram ca la anul o sa fie un traseu la fel de bine marcat dar mai bine ales. 
FINISH 4:52
Felicitari Marci, Robi, Arpi, Kiks, Robike pentru podium la fel si celorlalti care aa ajuns pe podium si au reusit sa termine acest concurs. Ne vedem la anul,sper fara atata pushbike.

2 comments: